סל הקניות שלי
(
)
כשהילד אומר לא: איך להתמודד עם סרבני נעליים
קניית נעלי צעד ראשון היא אירוע משמח ומרגש להורים, אבל יש ילדים שקשה להם לקבל את הדבר המוזר הזה ששמים להם על הרגל. כך תעזרו להם לצלוח את המשימה, צעד אחרי צעד
אחד הרגעים המרגשים ביותר בחיי הורים טריים הוא קניית נעלי הצעד הראשון. התינוק יוצא מהמנשא והעגלה והופך לאיש קטן שהולך לצדכם, כמו שאר בני המשפחה. אבל שימו את עצמכם רגע בנעליו: הוא פתאום צריך להתרגל לגוף זר שנמצא על הרגליים שלו, שהיו רגילות להיות מאווררות, חופשיות ויחפות במשך תקופה ארוכה.
יש פעוטות שמתרגשים בדיוק כמו הוריהם בצעד הראשון שלהם בנעליים, אבל יש כאלה שיחששו בכלל להיכנס לחנות ולא יסכימו לנעול שום דבר. במקרים רבים אפשר למנוע, או לפחות לצמצם את הדרמה. קבלו 9 טיפים להתמודדות עם ילד שלא רוצה נעליים:
פשוט תחכו. הורים רבים ממהרים להגיע לחנות מיד כשהילד עושה שני צעדים ממשטח הפעילות לספה. תנו לו שלושה-ארבעה שבועות להתייצב ולהתרגל לכישורים החדשים שלו, ורק אז תגיעו לחנות. זה טוב לכם, וטוב גם לילד.
הגיעו לחנות בהרכב מצומצם. אמנם מדובר באירוע חגיגי ומשמח, אבל אם כל בן משפחה יתעקש לתת את העצות שלו במהלך המדידה, זה ייקח יותר מדי זמן ובשלב מסוים סבלנותו של הילד תפקע. בקשו מהסבים, הסבתות והאחים הגדולים להישאר בבית, או לחכות מחוץ לחנות.
הגיעו לחנות בהרכב מצומצם. אמנם מדובר באירוע חגיגי ומשמח, אבל אם כל בן משפחה יתעקש לתת את העצות שלו במהלך המדידה, זה ייקח יותר מדי זמן ובשלב מסוים סבלנותו של הילד תפקע. בקשו מהסבים, הסבתות והאחים הגדולים להישאר בבית, או לחכות מחוץ לחנות.
הגיעו לחנות כשהילד ערני ושבע. ללכת לחנות נעליים מיד אחרי הגן, למשל, זה רעיון פחות טוב. הילד רעב, עייף ולא רגוע. תנוחו קצת, שבו בגינה, תאכלו משהו ותלכו. או פשוט חכו לבוקר פנוי שאין בו גן.
תנו לו לבחור לבד את הדגם. יש דמות מצוירת שהילד אוהב? פרי או כל חפץ אחר? צבע שהוא יותר מתחבר אליו? חפשו נעליים לטעמו ונסו אותן ראשונות. זה יכול לעזור לו להתאהב בנעל, ולא לחשוש ממנה.
נסו לנעול בצורה סיבובית, ובישיבה. הכנסה לא נכונה של כף הרגל לנעל תגרור, כמעט בוודאות, התנגדות – ולא סתם. "כשמנסים להכניס את הנעל לרגל של הילד כשהיא באוויר, כמו שמלבישים כפפה על היד, הילד נלחץ, מכווץ את הרגליים ומרגיש בחוסר נוחות", מסבירה אורטל נובל, מנהלת סניף פפאיה ביל"ו סנטר, ״אבל כשמושיבים אותו ונועלים לו את הנעל בצורה סיבובית, בזווית של 45 מעלות הצידה, זה הרבה יותר קל. הזרת לא נתקעת והנעל ממש מחליקה לתוך הרגל".
אל תלכו איתם ראש בראש. רכישת נעלי צעד ראשון נעשית בדרך כלל בגיל שנה-שנה וחצי. כשמנסים להיאבק בהם על משהו בתקופה הזו, הם רק נלחצים וצורחים חזק יותר. אם הילד עקשן בזמן מדידת הנעל בחנות, הניחו לו. שחררו. "אפשר גם לתת לו ממתק, או לצאת איתו לסיבוב קצר בחוץ עד שיירגע", מציעה נובל, מניסיונה עם ילדים שהגיעו לחנות, "אחרת, הם עלולים להיכנס לאנטי מטורף ולא לרצות למדוד שום נעל".
ֿאל תגזימו בכמות הנעליים שהם מודדים. נכון, חשוב מאוד לבחור נעל במידה נכונה, שמתאימה לכף הרגל ונוחה להליכה (לינק לכתבת טיפים לצעד ראשון), אבל הסבלנות של הזאטוט שבירה במיוחד. יש הורים שמתעקשים למדוד לילד שלהם כמה וכמה זוגות – גם אם מדובר בזוגות מאותו דגם, רק בצבע אחר. "לדעתי זה מיותר, כי הילד מאבד את זה בשלב מסוים", אומרת נובל. "צריך להיות יותר ממוקדים. בחרתם דגם? נהדר. אם הצבע לא מתאים, תמיד אפשר להחליף״.
אל תסמכו רק על הורים אחרים. עם כל הכבוד לקבוצות הורים בפייסבוק, ולחברים שמצאו את הטיפ הכי גאוני – צריך לקחת את העצות הללו בערבון מוגבל. המוכרים בחנות ראו אלפי ילדים ובהחלט יוכלו להושיט יד ולכוון אתכם. "כל אחת מהנשים בקבוצות האלה מביאה את החוויה האישית שלה, וזה לא בהכרח מה שרלוונטי לכל אמא", מסבירה נובל, "קורה למשל, שאמא דורשת ממני נעל שיושבת באופן מדויק על כף הרגל כי היא קראה בפייסבוק שזה מה שצריך, אבל למעשה צריך מרווח קטן לאצבעות״.
נסו למדוד בבית. הילד מסרב למדוד בחנות? סבבה, אפשר לקחת הביתה, למדוד באופן רגוע בסביבה מוכרת ולהחזיר אם זה לא מתאים. התעקשות עודפת עלולה לגרום לילד לרתיעה גדולה. "אם אני רואה שהילד לחוץ מדי, לא מפסיק לבכות וממש מסרב למדוד את הנעל, אני אומרת להורה: 'תקשיב, אולי זה לא ילך היום. בוא ננסה בשבוע הבא. אולי באמת הילד עדיין לא בשל לזה'", מסכמת נובל, ״הכי חשוב זה לעשות את הכל בלי לחץ״.