סל הקניות שלי
(
)
ורוד? כחול? סגול? החלוקה לבנים ובנות עוברת מהפיכה
בשנים האחרונות בנות עוברות לנעלי יוניסקס, ובנים לנעליים בצבעים יותר עזים. החלוקה המגדרית המסורתית הולכת ומיטשטשת בזכות גיבורים כמו קפטן אמריקה, ברבי ואפילו ליאו מסי שנעל נעליים ורודות
ירדן, כמעט בן 3, רצה ששירה מהגן תהיה חברה שלו. כשהגיע הקיץ הוא דרש לרכוש סנדלים "כמו של שירה". אלא שלדעתם של הוריו, הסנדלים של שירה היו ורודים מדי. לא הייתה דרך לשכנע אותו אחרת, וכל הקיץ הוא התהלך בוורוד. פה ושם היו הרמות גבה מצד הורים בגן השעשועים, אבל מפאת גילו זה עבר יחסית חלק.
שנה חלפה, ירדן גדל, ובקיץ הבא היה צורך בסנדלים חדשים. הוא נכנס עם הוריו לסניף פפאיה ומיד ניגש לזוג סניקרז ורוד מטאלי עם פרפרים. הוריו נעו באי-נוחות. לא כי לא רצו לתת לילד לבחור נעליים כלבבו, אלא כי חששו שבגיל 4 התגובות של הסביבה עלולות לצער אותו. בסופו של דבר הצליחו לשכנע אותו לקנות סנדלים כחולים של גיבורי על.
האם הוריו של ירדן עשו נכון? או שאולי ב-2020 צריך לאפשר לילד לבחור לבדו, ולהיפרד לשלום מההפרדה המסורתית של ורוד וגווניו השונים לבנות וכחול לבנים?
"עד תחילת המילניום הבחירה עדיין הייתה מאוד ברורה וחד משמעית: כחול לבנים, ורוד לבנות", אומרת מריה רוסיאן פרחי, המעצבת הראשית של נעלי פפאיה. "בשנים האחרונות אנחנו מתחילים לראות שינויים במגמה הזאת״.
לדבריה, את השינוי מובילות הבנות. "אנחנו מזהים מגמה לפיה בנות היום בוחרות פחות בוורוד ויותר בצבעי יוניסקס: אפורים בהירים, תכלת, גווני ג'ינס. צריך לזכור גם שבנות היום הן דעתניות מגיל נורא מוקדם. הבת שלי למשל רק בת שנתיים, וכבר יודעת כל בוקר מה היא רוצה ללבוש ומה היא רוצה לנעול. ככלל, לבנות יש היום כבר הרבה יותר אופציות, והבגדים שלהן מגוונים בשלל צבעים, נצנצים וגימיקים״.
מצעד ראשון עד מידה 41 - נעלי בנות בגוונים שונים עכשיו בפפאיה
ומה עם הבנים?
"הם גם נפתחים לצבעים חדשים, אבל יותר בהדרגה ובזהירות. אחרי שבנים ראו את ליאו מסי בנעליים ורודות, ואת כריסטיאנו רונלדו בחולצה סגולה, הם התחילו לחפש את הצבעים האלה גם בחנויות. זה תהליך איטי אבל נפלא. אנחנו תמיד רוצים להעז ולגוון את המוצרים על המדף, תוך איזון עם השיקולים המסחריים כמובן. צריך כל הזמן לחשוב מה הילד ירצה, אבל גם מה המבוגרים יסכימו לקנות לו״.
האופנה של קפטן אמריקה
לא תמיד חלוקת הצבעים לפי מגדר הייתה כפי שהיא היום. לפני קצת יותר ממאה שנה ורוד נחשב, בחלק ממגזיני האופנה, כצבע שמזוהה עם בנים בגלל שהוא צבע עז ונועז, ובנות הולבשו בכחול עדין.
במהלך המאה ה-20 הצבעים התהפכו בהדרגה אבל אפשר כנראה להצביע על נקודה מסוימת ומשמעותית בתהליך הזה, מתישהו בתחילת שנות השמונים. פרופסור ג׳ו פאולטי מאוניברסיטת מרילנד חוקרת את ההיסטוריה של הטקסטיל ואפילו כתבה ספר על החלוקה לוורוד וכחול. לדבריה, בין הלידה של בתה ב-1982 ללידת בנה ב-1986 אוברלים החלו להיות ממותגים בדובי לבנות ופוטבול לבנים. באותן שנים גם החיתולים החד-פעמיים החלו להימכר בשני צבעים: ורוד וכחול.
בשנים האחרונות נוספו טרנדים חדשים, המבוססים על גיבורי התרבות של תקופתנו. עד לפני עשור, למשל, הדפס של כוכב על הנעל או על החולצה היה שייך רק לבנות. אבל אז מארוול שברו את הקופות עם סדרת סרטי הנוקמים ובראשם קפטן אמריקה, שסמלו כוכב. לפתע בנים החלו גם להסתובב עם כוכבים בגאווה. "ילדים אוהבים צבעים עזים וזרחניים, ונתפסים עליהם מסיבות מגוונות", מסבירה פרחי. "מספיק שילד אוהב ספר ילדים בו הגיבור לובש אדום עם פס סגול, אז הוא ירצה להעביר את היום שלו באדום – חולצה, מכנסיים, גרביים ונעליים אדומות עם פס סגול".
עוד אלמנט עיצובי מרתק שעשה דרכו מהבנים לבנות הוא צבעי ההסוואה, שעברו ממדי הצבא לעולם האופנה וספציפית לאופנת הילדים. "הרעיון של גירל-פאוור הביא את הקמופלאז' גם לבגדי נשים, נערות וילדות. בקיץ הקודם היו לנו נעלי בנות בדוגמת קמופלאז' לבן-ורוד-שחור וילדות עפו על זה. אנחנו יודעים שהילדים צריכים לקום בבוקר ולרצות לנעול את הנעל. על ההורים עובר בוקר הרבה יותר נעים כשזה קורה״.
בשנים האחרונות אפילו מותג ברבי, המזוהה כל כך עם הצבע הוורוד (ונחשב לצעצוע של בנות), התעדכן. ב-2018 חברת מאטל, שמייצרת את ברבי, ביטלה את החלוקה לבנים ולבנות בצעצועים שלה ובשנה שעברה הכריזה על Creatable World - סדרה של בובות ברבי ללא מגדר. לא רק נשים או גברים, אלא סט של בובות עם מגוון מאפיינים גופניים כמו צבעי עור שונים, סגנונות שיער ומבני גוף. אין חלוקה מבוהקת לצבעים, ולרגל של ברבי כבר לא צמודה רק נעל עקב.
צעד ראשון, סנדלים, סניקרס, קט רגל ועוד נעלי בנים בפפאיה
בנים בנעליים אדומות מבריקות
הדר לוי (33), מעצבת בפפאיה, מתמודדת מדי יום עם הקשר שבין צבעים ומגדר. "אצלנו בפפאיה, העיצוב הוא חלק מאוד מהותי בעבודה. אנחנו מעצבים הכול: גזרה, הדפסים, קופסת הנעליים, אפילו בוחרים את הנייר שעוטף את הנעל. בכל שלב כזה צריך להחליט על הצבעוניות״.
לדברי לוי, חלוקת הצבעים תלויה גם באוכלוסייה: "אני מעצבת הרבה למגזר החרדי, ושם בנים בגיל 8 ומעלה נועלים בכלל נעליים אדומות מבריקות, או בצבע פנינה שמזוהה אצל החילונים עם בנות בלבד״.
לוי היא אם לשלושה, ואוהבת צבעוניות וגיוון. "כשאני חושבת על הבן שלי, לא הייתי רוצה שהוא ילך עם כחול וזהו. אני רוצה שתיכנס פנימה הילדות, המשחק. גיל 4 לא יחזור, זה קורה עכשיו. בגיל הזה הם אוהבים צבעים, החיים שלהם מלאים צבע והם גם מפתחים טעם אישי. האופנה משתנה לנגד עינינו, לאט אבל בטוח״.